Kopie Peutingerkaart - Prijs van Meerburgfonds
Prijs van Meerburgfonds:
Vereniging Oud Valkenburg
De spanning is om te snijden. Marjolein Meerburg, kleindochter van de stichter en naamgever van het Meerburgfonds, geeft in haar inleiding aan dat acht van de veertien aanvragen gehonoreerd zijn... Aftellen dus...boekje over Rijnsburgse huisnamen...leuk, van harte gegund...de ouderenbond...open tuinendag...Kattuks festival...de kans wordt kleiner. Maar dan klinkt bij de zesde, zevende aankondiging het verlossende woord: “Vereniging Oud Valkenburg, voor de aanschaf van een kopie van de Peutingerkaart met documentatie daarover.”
Gymnasiasten
Herman Dijkhuizen komt naar voren om de prijs in ontvangst te nemen. In zijn dankwoord geeft hij aan hoe goed de kaart van pas komt om aan bezoekers meer uit te leggen over de geschiedenis van de Romeinen in Nederland. Hij vertelt dat het Torenmuseum behalve bezoekers uit Valkenburg, Rijnsburg en Katwijk ook gasten van veel verder weg ontvangt, zoals binnen kort een vijfde klas van het Cygnus Gymnasium uit Amsterdam. De Vereniging zal een kopie van de Tabula Peuteringiana op ware grootte laten maken, die 6,82 meter bij 34 centimeter groot is. Hij geeft de grens van het Romeinse rijk aan, van Schotland tot aan de Perzische Golf.
Celtis kaart?
Even de site www.Noviomagus.info benutten om wat informatie te spuien over de Peutingerkaart. De kaart werd aan het eind van de Middeleeuwen in een bibliotheek in Zuid-Duitsland op de één of andere manier gevonden door ene Conrad Celtis. Deze liet het document in 1507 na aan de humanist Konrad Peutinger uit Augsburg. Die deed er verder niets mee, behalve hem bewaren. Interessante vraag is daarom, waarom het Peutingerkaart is genoemd. Feit is, dat de kaart met de tijd steeds bekender wordt; er zijn talloze herdrukken en veel documentaires, boeken en musea tonen afdrukken van de kaart.
Unieke bron
Er wordt beweerd dat het origineel uit de vierde eeuw moet stammen, maar bewezen is dat allerminst. Verschillende aspecten maken dit onwaarschijnlijk, al was het alleen al het feit dat 'Nederland'er op staat, terwijl dit al niet meer tot het Romeinse Rijk behoorde. Het origineel of de geschiedenis voor de vondst van Celtis is onbekend. Sommige historici twijfelen aan de Romeinse herkomst van de kaart. P. Stuart houdt het in zijn boek: 'Provincie van een imperium' uit 1986 op het volgende: "De tabula Peutingeriana is een unieke bron voor de geografische kennis van ons land in de Romeinse tijd. Maar het getal onoplosbare problemen is groot en ondanks het ijverig pogen van generaties van geleerden is dat nauwelijks kleiner geworden." Het schijnt dat daaraan sinds 1986 weinig meer toe te voegen is. Maar Valkenburg staat er mooi op!