Bureau Lorient Communicatie


Bureau Lorient Communicatie
©: Hans van der Does

Aan de Hoofdstraat is sinds 2004 Bureau Lorient Communicatie BV gevestigd. Het bedrijf is
gespecialiseerd in communicatie voor wetenschap en technologie.


Geschiedenis
De activiteiten van Lorient startten in 1991 in Leiden, voornamelijk met vakbladjournalistiek op het gebied van logistiek, verpakkingen en kunststoffen. Dit was aanvankelijk nog als parttime activiteit van oprichter Leendert van der Ent, die daarnaast actief was als historisch onderzoeker bij het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag (nu het Huygens Instituut van de KNAW).
In 1996 werd Lorient een fulltime activiteit vanuit het De Savornin Lohmanplein in Leiden. Daarbij deed een aantal klanten zijn intrede die de volgende decennia tot de vaste opdrachtgevers bleven behoren: Centocor (Johnson & Johnson), TNO en Gist-Brocades (DSM). Lorient werd ook een stagebedrijf voor studenten van Universiteit Leiden. In 1999 deed de eerste medewerker zijn intrede, gevolgd door Alinda Wolthuis, de echtgenoot van Van der Ent, in 2000. Zij gaf een baan als hoofdredacteur van een vakblad op om het team te komen versterken en werd mede-eigenaar van het bedrijf. Dat ging vanaf hetzelfde jaar als Besloten Vennootschap verder. Het bedrijf verhuisde naar een kantoor aan de Oude Rijn in Leiden. Tot de kredietcrisis had Lorient een omvang tussen
vier en zes medewerkers. Na de kredietcrisis besloten de beide DGA's het bedrijf zonder personeel voort te zetten.


Diensten
Lorient houdt zich bezig met conceptontwikkeling, vertaling, journalistiek, tekstschrijven (in het Nederlands en het Engels), Hoofd- en eindredactie, fotografie en communicatieadvies.


Klanten
In de loop der tijden heeft Lorient opdrachten voor zo'n 350 klanten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Zweden uitgevoerd. Sommige artikelen verschenen in het Frans, Portugees, Duits en zelfs Japans. Onder de klanten zijn de universiteiten van Wageningen (WUR), Leiden, Leuven, Twente, Eindhoven (TU/e) en de VU in Amsterdam. Ook verschillende ministeries, uitvoeringsorganisaties van de overheid en talloze onderzoeksinstituten en multinationals, zoals Philips, Roche en BASF behoren tot het klantenbestand.

Werkterrein
Het werkterrein binnen de wetenschap en de technologie is breed. Tot de hoogtepunten behoren interviews met een zevental Nobelprijswinnaars. Inhoudelijke hoogtepunten zijn de vroege (uiteraard zijdelingse) betrokkenheid bij de ontwikkeling van de EUV-technologie van ASML en bij de eerste stappen van de immunotherapie van theorie naar praktijk. Dit wijst meteen op twee belangrijke werkterreinen: hightech-systemen en immunologie. Daarnaast behoren chemie, procestechnologie, installatietechniek, ICT, energietransitie, farmacologie, hematologie, audiologie, (witte, groene en rode) biotechnologie en laboratoriumtechnologie tot het vaste portfolio. 

© Tekst: Hans van der Does © Foto voorblad: Hans van der Does
Lees meer

Gerelateerde informatie


Onderwerpen



Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Dorpsarchief Oud Valkenburg ZH)