van Egmond, Pieter

van Egmond, Pieter
©: Vereniging Oud Valkenburg

Pieter van Egmond werd in Lisse geboren op 5 december 1910. Piet had 5 zusters. Hij was de enige jongen. Pieter werkte net als zijn anderhalf jaar jongere zus Maartje op de toenmalige Twentse Bank. 

Ze trokken als broer en zus heel veel met elkaar op. Zeker in hun beider verlovingstijd maakten ze met z’n vieren veel uitstapjes. Ook omdat de vriend van zijn zus auto reed. Iets bijzonders in die tijd! Pieter trouwde in 1938.

Pieter werd opgeroepen als dienstplichtige soldaat. Hij werd ingedeeld bij het 4de Regiment Infanterie in Lisse. Een maand voor het uitbreken van de oorlog werd hij overgeplaast naar Vliegveld Valkenburg. Op 10 mei 1940 ontbrandde de strijd. Bombardementen, Duitse parachutisten en jachtvliegtuigen. De hel brak los. Pieter sneuvelde en met hem vele soldaten uit zijn regiment. Een aantal van hen light hier met hem op deze Erebegraafplaats begraven. 5 december was voor het gezin Van Egmond niet meer wat het voor de oorlog geweest was. 

© Tekst: Herman Dijkhuizen © Foto voorblad: Vereniging Oud Valkenburg
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s



Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Dorpsarchief Oud Valkenburg ZH)