ten Bensel, Herman Theodoor Marie


ten Bensel, Herman Theodoor Marie
©: Vereniging Oud Valkenburg

Herman ten Bensel werd op 8 september 1915 in Utrecht geboren. Paul, Frans en Kees waren zijn oudere broers. Het gezin werd in de oorlogstijd zwaar getroffen. Behalve Herman kwamen ook zijn vader en zijn broer Kees om.
Herman hield van voetballen. Toen het gezin naar Deventer verhuisde werd hij ook daar lid van een voetbalclub. Herman koos ervoor te gaan studeren aan de Landbouwhogeschool in Deventer. De mobilisatie maakte een eind aan deze studie. Hij werd ingedeeld bij de bereden artillerie in Katwijk aan Zee.
Al op de eerste oorlogsdag werd Herman met 250 andere krijgsgevangen gemaakt en met hen opgesloten in de kerk van Valkenburg. Die kerk werd door zwaar Nederlands kanonvuur kapotgeschoten. De gevangen soldaten waren hulpeloos. Er vielen doden en gewonden. Door de granaatinslagen werd Herman zwaar gewond aan beide benen. Hij werd nog naar het noodhospitaal gebracht. Daar overleed hij. Zijn kameraden betaalden zijn eerste stenen graf. Later was Herman een van de eersten die herbegraven werd op deze Erebegraafplaats.

© Tekst: Herman Dijkhuizen © Foto voorblad: Vereniging Oud Valkenburg
Lees meer

Gerelateerde informatie


Onderwerpen



Reageren

Via onderstaand formulier kunt u een reactie achterlaten voor de auteur of de eigenaar van het item. (Dorpsarchief Oud Valkenburg ZH)